Het jaar 2022 loopt ten einde.
Met oliebollen, champagne en vuurwerk in het vooruitzicht probeer ik in te denken wat 2023 op financieel gebied gaat brengen, maar niet voordat ook ik kort terugblik op 2022.
2022 begon positief, de economie draaide tot halverwege dit jaar op volle toeren en herstelde krachtig van de coronacrisis.
Maar de oorlog in de Oekraïne, de stikstof problematiek, de torenhoge inflatie en gas- en energie prijzen die astronomisch hoog zijn gooiden behoorlijk roet in het eten.
Stilletjes zie je dat steeds meer Nederlanders moeite hebben om de eindjes aan elkaar te knoppen en zie je de kloof tussen arm en rijk alleen maar groter worden.
Om de inflatie te dempen verhoogde de Europese Centrale Bank (ECB) de rente al een paar keer. Dit lijkt te werken, maar de inflatie blijft hoog en zal naar verwachting rond de 5% blijven in 2023.
Dus. nog even ter verduidelijking; koop je vandaag een brood voor € 2,50 dan kost dit brood volgend jaar € 2,63 bij een inflatie van 5%.
Wat kunnen we in 2023 op financieel gebied verwachten?
De rente die banken ontvangen om hun geld ’s nachts bij de ECB te stallen bedraagt op dit moment 2,0%. De meeste Nederlandse banken vergoeden op dit moment 0,25% rente over spaargeld.
Ik verwacht dan ook dat de rente op spaargeld het komende jaar zal stijgen. Ook om de inflatie een halt toe te roepen is dit belangrijk.
De hypotheekrente is het afgelopen jaar hard gestegen, was de hypotheekrente begin 2022 voor een periode van 10 jaar nog ongeveer 1,00% dan betaal je nu afgerond 4,00%!
De rente is de laatste weken langzaam weer aan het dalen, maar of deze trend zich voorzet durf ik niet te zeggen. Hier is de markt te onzeker over.
Neemt niet weg dat een hypotheekrente van 4,00% voor een periode van 10 jaar helemaal niet extreem hoog is. Alleen we waren de laatste jaren andere rentes gewend.
De huizenprijzen zullen in 2023 dalen, deze tendens zie je nu al. Oorzaak hiervan is de hogere hypotheekrente en de afkoelende economie. Een extreme daling verwacht ik niet direct, er is nog altijd voldoende vraag.
Ik heb niet direct hele hoge verwachtingen van het energieplafond. Natuurlijk is het mooi dat we, tot bepaalde hoeveelheden, een vaste prijs betalen voor gas en elektriciteit.
Maar omdat de regering het meerdere betaalt is er weinig aanleiding voor de leveranciers om hun prijzen bij te stellen. En in principe is het maar voor 1 jaar en kost het de regering miljarden euro’s, die toch ergens anders vandaan moeten komen.
Uitkeringen zoals de AOW worden verhoogt, veel pensioenfondsen verhogen de pensioenuitkeringen en veel lonen worden verhoogd door werkgevers.
Deze maatregelen zijn ook nodig om de prijsstijgingen deels te kunnen compenseren, maar het effect hiervan zal vooral zichtbaar worden als de inflatie daalt.
Al met al gaat veel afhangen van het verloop van de oorlog in Oekraïne, wat er gebeurt met de energie- en grondstofprijzen en of we de inflatie verder kunnen afremmen.
Laten we hopen op positieve berichten en een mooi jaar.
Ik wens u fijne feestdagen en een gezond 2023!
Jasper Meijer is sinds 1999 werkzaam in de financiële dienstverlening. Sinds 2017 is hij eigenaar van zijn eigen financieel advieskantoor aan de Dubbelstraat in Balk. Ben je op zoek naar gedegen onafhankelijk financieel advies, neem dan gerust contact op.
Volgende column: huis-aan-huis uitgifte Balkster Courant februari 2023