Laat geen geld liggen!

Het is bijna 1 maart, tijd voor de jaarlijkse belastingaangifte.
Vroeger brak het zweet je uit als je alleen al dacht aan de belastingaangifte, het was alsof je elk jaar weer eindexamen moest doen.

Gelukkig vult de Belastingdienst tegenwoordig de belastingaangifte al grotendeels voor je in. Lekker makkelijk dus!

Dat is het ook zeker, maar het betekent niet dat de vooraf ingevulde belastingaangifte ervoor zorgt dat automatisch het maximale uit de aangifte wordt gehaald.
Je moet dus wel blijven opletten zodat je geen geld laat liggen.

Een paar dingen waar je op moet letten:

Kies voor fiscaal partnerschap
Als je een partner hebt is de kans groot dat je kunt kiezen voor fiscaal partnerschap.
Als je deze keuze kunt maken raad ik aan dit te doen, dit is altijd financieel voordelig.

Als fiscaal partner mag je aftrekposten en vermogen verdelen waardoor je minder belasting hoeft te betalen wanneer je dit op de juiste manier doet.

Eigen woning
Heb je in 2019 de hypotheek overgesloten naar een andere geldverstrekker of heb je de hypotheek bij je geldverstrekker gewijzigd (bijvoorbeeld verhoogd voor een verbouwing of het rentecontract aangepast)? En heeft u hier kosten voor gemaakt?
Vergeet dan niet de aftrekbare financieringskosten in uw aangifte op te nemen, de Belastingdienst vult dit niet voor u in.

Heb je een nieuwe woning gekocht waarin u in 2019 al woonde en heb je het oude huis nog niet verkocht? Dan mag je de hypotheekrente die van toepassing is op de oude woning in 2019 geheel fiscaal aftrekken. Dit onder de voorwaarde dat je in de jaren 2016 tot 2019 in de oude woning hebt gewoond en dat deze woning in 2019 leeg stond voor de verkoop.

Oudedagsvoorzieningen
Heb je een pensioentekort en betaal je premie voor lijfrenteverzekering of banksparen voor je oude dag? Benut dan altijd eerst de reserveringsruimte van het oudste jaar in plaats van de jaarruimte van het jaar zelf. Dit omdat de reserveringsruimte na zeven jaar vervalt.
Op deze manier zorgt u voor een maximale lijfrentepremieaftrek.

Sparen en beleggen
Als je een beleggingsportefeuille hebt, dan ontvang je vaak dividend waarop al dividendbelasting wordt ingehouden. Dit bedrag wordt in mindering gebracht op te betalen belasting of opgeteld bij de teruggaaf. Je moet dan echter wel zelf dit bedrag in de aangifte opnemen.

Spaargelden, beleggingen en tweede woningen vallen in de fiscale box 3. Eventuele box 3-schulden mag je in mindering brengen, vergeet dit niet te doen.

Middeling
Als je inkomen in 3 opeenvolgende jaren sterk varieert betaal je meer belasting dan wanneer het inkomen in die jaren gelijk zou zijn.
Je kunt de belastingdienst verzoeken om middeling zodat er een gemiddeld inkomen wordt vastgesteld over deze 3 jaren.

Doe op tijd aangifte
Het is verstandig om voor 1 mei belastingaangifte te doen. Op deze manier voorkom je dat je 4% rente moet betalen over de eventuele belastingaanslag als je uitstel vraagt (je kunt uitstel vragen tot 1 september).

Ook is de belastingdienst gestopt met het vergoeden van rente over geld dat je eventueel terugkrijgt.

Succes met de aangifte!