‘Je woning verduurzamen, ja of nee?’

‘Je woning verduurzamen, ja of nee?’

We weten al een tijdje dat 7 miljoen woningen in Nederland tot 2050 verbouwd moeten worden tot goed geïsoleerde woningen die duurzaam worden verwarmd door middel van schone energie.

Als je mij vraagt denk ik dat de meeste mensen de noodzaak hiervan zullen begrijpen en ook wel over willen gaan tot het verduurzamen van hun woning. Want we willen onze planeet toch goed doorgeven aan volgende generaties?

Toch gebeurt dit nog niet massaal en ik denk dat ik dit ook wel begrijp. Het is immers nog lang geen 2050 en verduurzamen kost geld.
Als ik dan zie dat de kosten voor ons levensonderhoud enorm gestegen zijn en stijgen. Dan begrijp ik dat je niet direct nadenkt over het verduurzamen van de woning.

Een hele logische gedachte, maar ik denk dat het wel de moeite waard is om toch na te denken en te onderzoeken of verduurzamen van je woning interessant is.

Natuurlijk zijn er genoeg ‘zachte/maatschappelijke’ redenen te noemen, maar als financieel adviseur kijk ik graag naar wat iets kost en vooral kan opleveren.
Daarom beperk ik mij dan ook tot 4 van dit soort argumenten.

• Hoge energielasten
De energieprijzen zijn extreem hoog op dit moment, wanneer je verduurzaamt zullen de maandelijkse energiekosten dalen.

• De investering verdien je terug
Doordat de maandlasten na verduurzamen dalen verdien je de investering dus op termijn weer terug.

• Je woning wordt meer waard
Het energielabel op een woning wordt steeds belangrijker, woningen met een hoger energielabel (bijvoorbeeld A) zullen in de toekomst meer waard zijn dan woningen met een lager energielabel (bijvoorbeeld F).

• Hoger rendement als op spaargeld
De spaarrentes zijn dan wel weer iets gestegen, maar nog altijd is het rendement 0% of zeer beperkt.
Door te investeren in energiebesparende maatregelen bespaar je op de energiekosten en haal je dus eigenlijk een hoger rendement op je vermogen.

Wil je graag verduurzamen maar heb je onvoldoende spaargeld om te verduurzamen of wil je vermogen achter de hand houden als buffer voor onvoorziene omstandigheden, dan zijn er mogelijkheden.
Je kunt bijvoorbeeld een hypotheek sluiten bij je eigen geldverstrekker, er zijn mogelijkheden voor een Energiebespaarlening van het Nationale Warmtefonds (waarbij je als inwoners van de provincie Fryslân een extra lage rente krijgt) en zijn er diverse mogelijkheden voor subsidies.