Dit verandert er per 1 juli voor jouw portemonnee.

Dit verandert er per 1 juli voor jouw portemonnee.

Vanaf 1 juli gelden er een aantal veranderingen die jouw portemonnee raken, de belangrijkste wijzigingen zet ik op een rijtje.

Tanken wordt duurder
De helft van de accijnskorting die we sinds vorig jaar kennen wordt teruggedraaid. De rest moet begin volgend jaar volgen, al is dat nog niet helemaal zeker.

Omdat er ook nog een inflatiecorrectie bovenop komt, gaat de prijs voor een liter diesel met 10 cent omhoog. De prijs voor een liter benzine gaat met 14 cent omhoog.

Nog even tanken dus deze week!

We gaan meer betalen voor tv en internet
De grootste telecomaanbieders KPN en Ziggo verhogen per 1 juli hun tarieven. KPN met ruim 6%, Ziggo met gemiddeld 8,5%.

Reden: Ziggo gaf eerder aan dat dit komt door de hoge inflatie waardoor de kosten stijgen.

Sociale huren
De huren van sociale huurwoningen en bijvoorbeeld studentenkamers mogen per 1 juli met maximaal 3,1 procent omhoog. Die verhoging geldt voor een maandelijkse huur van 300 euro of hoger. Is de huur lager, dan mag er maximaal 25 euro meer worden gerekend. Voor hogere inkomens kan de huurverhoging hoger uitpakken.

De huren van ruim een half miljoen bewoners van corporatiewoningen met een lager inkomen gaan per 1 juli juist omlaag, zo beloofden woningcorporaties eerder.

Plastictaks
En vergeet niet: een plastic frietbakje of koffie-to-go in een papieren drinkbeker met geplastificeerd laagje mag vanaf 1 juli niet meer gratis worden meegegeven. Je betaalt vanaf die datum een toeslag op je wegwerpverpakking of statiegeld als je kiest voor een herbruikbaar exemplaar. Uiteraard is wegwerpverpakkingen zonder plastic of bioplastic is nog wel toegestaan.

Zelf borden of een pannetje meenemen lijkt me niet echt handig en gewenst.

Jasper Meijer is sinds 1999 werkzaam in de financiƫle dienstverlening. Sinds 2017 is hij eigenaar van zijn eigen financieel advieskantoor aan de Dubbelstraat in Balk. Ben je op zoek naar gedegen onafhankelijk financieel advies, neem dan gerust contact op.

Volgende column: huis-aan-huis uitgifte Balkster Courant augustus 2023