Foute vrienden.

Foute vrienden.

Telefoon, een klant.

‘Jasper, heb je gelezen dat staatssecretaris Snel aangekondigd heeft de belasting op spaargeld per 2022 te willen veranderen? Tot € 440.000 spaargeld betalen we vanaf 2022 geen belasting meer over het vermogen. Eindelijk een keer goed nieuws!’.

De berichten had ik ook gelezen en inderdaad, de eerste berichtgeving is dat ongeveer 1,35 miljoen Nederlanders vanaf 2022 geen belasting meer over hun spaargeld hoeven te betalen.

Veel meer informatie is er dan nog niet beschikbaar, dus geef ik aan dat het inderdaad een positieve verandering lijkt, maar dat we eerst maar eens moeten kijken hoe het in de praktijk gaat uitpakken.  Cadeautjes worden er immers niet zo vaak gegeven.

Als er meer informatie over het voorstel van staatssecretaris Snel bekent wordt, krijg ik steeds meer het gevoel dat ik een aflevering van ‘Foute vrienden’ aan het kijken ben.

Ken je dat, Foute vrienden?
1 persoon moet een opdracht uitvoeren en zijn vrienden fluisteren in zijn oor wat hij allemaal moet zeggen. Zegt hij alles dan krijgt hij een duimpje omhoog, zegt hij niet alles dan krijgt hij een duimpje naar beneden.
Dus u kunt wel nagaan dat de ‘vrienden’ hem dingen influisteren die hij eigenlijk niet kan/wil of durft te zeggen.

Staatssecretaris Snel bracht het ‘positieve’ nieuws over de verandering in de te betalen belasting op spaargeld. Maar wat zijn ‘vrienden’ ook in zijn oor riepen, hij vertelde niet alles….

Want wat als de rentes stijgen naar ‘oude’ niveau’s? Is het nieuwe belastingplan dan nog steeds wel zo aantrekkelijk voor de spaarder?
Helaas…

Stel, de spaarrente stijgt naar 3% en het rendement op beleggingen is 6% en je hebt (samen met je fiscaalpartner) € 100.000 spaargeld.
Ik zal je de berekening besparen, maar je betaalt nu € 458 belasting over het spaargeld.

Wordt het voorstel van de staatssecretaris doorgevoerd dan betaal je in bovenstaande situatie in 2022 geen € 458 belasting, maar € 726!

Maar er zijn ook mensen die beleggen. Wordt het daar dan wel beter voor?
Nee hoor, als we de vergelijking maken dan betaal je, als de plannen doorgaan, vanaf 2022 ook weer meer belasting. Sterker nog, afhankelijk van het rendement is sparen dan zelf interessanter (omdat je minder belasting betaalt).

Heb je schulden in Box 3? Dan wordt je ook niet echt blij. Nu kun je schulden in Box 3 in mindering brengen op je bezittingen. Straks niet meer.

Dus wat mij betreft een dikke duim naar beneden voor staatssecretaris Snel en ‘zijn’ plannen.