Ga jij straks betalen voor spaargeld?

Ga jij straks betalen voor spaargeld?

‘Vroeger’ was sparen leuk, je kreeg rente en zag je vermogen groeien. Helaas zijn de tijden veranderd en krijg je zo goed als geen rente meer over je spaargeld en betaal je nu (gemiddeld) 0,5% rente over tegoeden boven de € 250.000 en per 1 juli al over spaargeld boven de € 100.000.

En houdt het dan op? Ik vrees het niet, ik verwacht dat de grens van € 100.000 ook niet blijft bestaan en verder zal dalen, zodat steeds meer Nederlanders moeten betalen over hun spaargeld.

Wat is de reden dat je in sommige gevallen rente moet betalen over je spaargeld?
Banken mogen niet al het geld dat zij ‘bewaren’ voor klanten uitlenen/investeren. Een deel moet ‘cash’ aangehouden worden, zodat betalingen gedaan kunnen worden en (spaar)geld opgenomen kan worden door klanten.

Dit ‘cash’ geld moet, omwille van de veiligheid, elke dag ’s nachts ondergebracht worden op een rekening van de ECB. De rentevergoeding voor banken op deze rekening bij de ECB is negatief, -0,5% op dit moment. Met andere woorden; banken moeten betalen voor geld dat tijdelijk ondergebracht moet worden bij de ECB.

Dit kost de Nederlandse banken honderden miljoenen per jaar (de schatting is dat de Nederlandse banken in 2020 ruim 700 miljoen rente aan de ECB hebben betaald). En bedenk dan, dat de banken al sinds 2014 een negatieve rente aan de ECB betalen.

Negatieve rente voelt niet goed
Dan is het een logische gedachte vanuit de banken om deze negatieve rente door te rekenen aan hun klanten. Maar wees eerlijk, dit voelt niet echt goed, geld betalen over jouw ‘zuur verdiende centen’.

Is er een oplossing?
Zeker. Nu is het vaak zo dat er alleen een negatieve rente gerekend wordt over het geld op een specifieke rekening en dus niet per klant of huishouding.
• Je kunt je geld dus over meerdere rekeningen spreiden.
• En kun je geen spaarrekening meer openen bij de bank? Dan kun je vaak nog wel een tweede betaalrekening openen. Hiervoor betaal je wel kosten, laat dit 50 per jaar zijn, maar dat betaal ik liever dan 500 over 100.000 op een spaarrekening.
• Spreiden over meerdere banken is ook een optie, zeker als je over het totale vermogen bij een bank negatieve rente moet betalen.

Groen Sparen of Groen Beleggen
Een andere relatief veilige oplossing is Groen Sparen of Groen Beleggen. Het voordeel van Groen Sparen of Beleggen zit in het fiscale aspect. Over het bedrag wordt geen vermogensbelasting betaald en je ontvangt een extra heffingskorting van de belastingdienst.

In Groen Beleggen, het woord zegt het al, wordt het vermogen belegd waardoor je wel een risico loopt, maar ook een kans op een hoger rendement als Groen Sparen. Per belastingplichtige mag je ongeveer 60.000 Groen Beleggen of Sparen.

Daarnaast kun je overwegen om te (starten) met beleggen. Dit kan op vele manieren. Wat passend is voor jou hangt af van je financiële situatie en je wensen en doelen.

Wil je weten wat jouw mogelijkheden zijn? Laat je dan goed en onafhankelijk adviseren.