Het nieuwe normaal, duurzaam wonen.

Het nieuwe normaal, duurzaam wonen.

Het nieuwe normaal, een term die geïntroduceerd is door minister-president Rutte.

Een term die niet alleen betrekking heeft op de ‘ander-halve-meter’ samenleving en mondkapjes in het openbaar vervoer, maar veel verder gaat.
Ook op de woningmarkt zie ik een nieuw normaal ontstaan, duurzaam wonen.

Tot 2050 moeten 7 miljoen woningen in Nederland verbouwd worden tot goed geïsoleerde woningen die duurzaam worden verwarmd door middel van schone energie, zo staat te lezen in het nationale Klimaatakkoord.

Het doel: de uitstoot van broeikasgassen moet teruggedrongen worden en opwarming van de aarde moet voorkomen worden.

Daarbij wordt aangegeven dat het voor iedere woningeigenaar haalbaar en betaalbaar moet zijn om de woning goed te isoleren en duurzaam te verwarmen.

Als je mij vraagt denk ik dat de meeste mensen de noodzaak hiervan zullen begrijpen en ook wel over willen gaan tot het verduurzamen van hun woning. We willen onze planeet toch goed doorgeven aan volgende generaties?
Waarom zijn we dan niet massaal energiebesparende maatregelen aan het treffen?

Ik denk omdat we als Nederlanders graag willen weten wat het kost, wie dat gaat betalen en wat het oplevert.

Uit onderzoek blijkt dat het volledig verduurzamen van een woning gemiddeld € 35.000 kost. Best veel geld als je mij vraagt en zeker niet een bedrag dat iedereen beschikbaar heeft.
Dus hoezo is het verduurzamen van je woning betaalbaar?

Er zijn subsidies, maar die vergoeden (lang) niet alle kosten dus als ik dan zelf geen of onvoldoende vermogen heb om de verduurzaming te betalen zul je aangewezen zijn op speciaal hiervoor in het leven geroepen leningen of een ‘normale’ hypotheek bij een geldverstrekker.

Mooie oplossingen, maar wat ik altijd geleerd heb en waar je altijd op gewezen wordt: “Geld lenen kost geld”.
Dus tot nu toe nog niet echt interessant voor mij om mijn huis te verduurzamen.

Waarom zou ik dan toch wel ‘moeten’ nadenken over het verduurzamen van mijn woning?
De investeringen voor de verduurzaming zullen leiden tot lagere lasten waardoor je de investering op termijn terug zal verdienen. En het rendement zal hoger zijn dan het rendement op sparen nu, of opwegen tegen de lasten voor een eventuele lening.

Daarnaast verwacht ik dat het energielabel op een woning steeds belangrijker wordt en woningen met een hoger energielabel (A) zullen meer waard zijn dan woningen met een lager energielabel (G).

Ik denk dan ook dat het best interessant is om je een keer goed te laten informeren over de mogelijkheden van het verduurzamen van je woning.