‘Ik heb de zomer in mijn bol’.  Of toch niet?

‘Ik heb de zomer in mijn bol’. Of toch niet?

Na een aantal warme dagen in de afgelopen periode krijg ik steeds meer zin in de zomer.
Helemaal als ik op de radio André Hazes hoor zingen:
‘Ik heb de zomer in mijn bol. Alle terrassen zijn weer vol, het strand bezaaid met mensen. Wat valt er nog te wensen. Voor mij begint nu echt de lol. Even lekker uit de sleur. Even lachen geen gezeur’.

Mooie vooruitzichten, ook voor onze lokale ondernemers in de horeca, toerisme en de winkeliers.
Want in de vakantie geven we toch allemaal net iets makkelijker geld uit als anders en dat is weer goed voor onze lokale economie.

Toch maak ik mij een beetje zorgen of de zomer wel zo mooi word als ik misschien wil/hoop.
Er zijn veel ontwikkeling gaande in Nederland en de wereld die een behoorlijke impact hebben op onze economie, en als we het iets meer naar onszelf toetrekken, op onze portemonnee.

Denk aan de oorlog in Oekraïne waardoor bepaalde grondstoffen (zoals graan) bijna niet meer geleverd kunnen worden, de stijgende prijzen voor gas, de hoge brandstofprijzen, de stijgende prijzen voor onze dagelijkse boodschappen en welke invloed gaat de stikstofproblematiek hebben?

De rente op hypotheken en staatsleningen vliegt omhoog, maar op onze spaarrekening krijgen we nog steeds geen rente en sommige spaarder moeten nog altijd betalen voor het aanhouden van spaargeld bij de bank.
Bedenk dan dat de inflatie ook nog altijd toren hoog is zodat alles dus duurder wordt.

Dan zwijg ik nog maar even over het Corona-spook wat weer de kop opsteekt.
Er zal toch geen lockdown meer komen, ik moet er niet aan denken.

Ontwikkeling die allemaal invloed kunnen hebben op jouw bestedingspatroon, maar waar je in de meeste situaties weinig invloed op hebt.
Het enige wat je kunt doen is zorgen dat je een financiële buffer hebt om dergelijke situaties op te kunnen vangen. Daarom adviseer ik altijd om te proberen om maandelijks een bedrag op zij te leggen.

Valt er dan nog iets positiefs te zeggen?
Om de inflatie, die nog altijd erg hoog is tegen te gaan zal de rente op spaarrekeningen ook moeten stijgen, dit kan in mijn ogen niet lang meer uitblijven.

Een fijne zomer, geniet en blijf gezond!