“Kan ik als gepensioneerde nog een hypotheek krijgen?”

“Kan ik als gepensioneerde nog een hypotheek krijgen?”

Vaak hoor ik van oudere klanten dat zij geen of heel moeilijk een hypotheek kunnen krijgen gezien hun leeftijd. Een gedachte die niet juist is, dus tijd voor duidelijkheid.

Ja, leeftijd speelt een rol bij het verkrijgen van een hypotheek. Het is namelijk zo dat er bij het bepalen van de maximale hypotheek die je kunt krijgen rekening gehouden wordt met je pensioeninkomen. En dit gebeurt al 10 jaar voordat je de pensioenleeftijd bereikt.

Maar, ook met een pensioeninkomen kun je dus een hypotheek krijgen. En wanneer je deze moet aflossen, gelden dezelfde regels als voor een ander. Dus dit mag in 30 jaar, ook al klinkt dit niet heel logisch of realistisch wanneer je bijvoorbeeld 75 jaar bent.

Met andere woorden
Op basis van je pensioeninkomen kun je een hypotheek krijgen waarbij de regels gelijk zijn als voor bijvoorbeeld een starter die voor het eerst een woning koopt.

Genieten
Zoals aangegeven kun je dus als gepensioneerde nog altijd een hypotheek krijgen. Niet alleen voor de koop van een huis, maar ook om te ‘genieten’.

Wat je in de praktijk vaak ziet is dat ouderen een relatief lage of helemaal geen hypotheek meer hebben op hun woning. Wil je bij het verkopen van je huis ‘genieten’ van (een deel) van deze overwaarde dan zijn daar genoeg mogelijkheden voor.

Stel dat je een hypotheek hebt van 50.000 en je verkoop je woning voor 450.000. Dan blijft er 400.000 over (wanneer ik voor het gemak even geen rekening houd met kosten). Je koopt een nieuwe woning van 375.000 inclusief kostenkoper. Deze woning kun je dus kopen zonder hypotheek en je houdt 25.000 over uit de verkoop van je woning.

Nu kan ik mij voorstellen dat je bijvoorbeeld geen 25.000 wilt overhouden om van te genieten, maar zeg 150.000 (om lekker te genieten van de welverdiende oude dag of om bijvoorbeeld de kinderen alvast iets te schenken). Dan zijn er in de meeste situaties mogelijkheden om nog een hypotheek van 125.000 te nemen op de nieuwe woning. Periodiek aflossen is vaak niet eens verplicht zodat je, op basis van de huidige lage rente, een hele lage maandlast hebt en het geld vrij mag besteden.

Verhuis je niet en wil je toch genieten?
Ook in deze situatie kun je bij veel geldverstrekkers de overwaarde gebruiken om de eventueel bestaande hypotheek te verhogen.