Onzekere tijden

Onzekere tijden

Het jaar 2020 loopt ten einde.
Traditiegetrouw de tijd van het jaar waarin de jaaroverzichten ons om de oren vliegen en we terugblikken op het afgelopen jaar.

Ik denk dat ik het terugblikken dit jaar maar een keer oversla, want anders zal het voor 95% over de corona(crisis) gaan. Een woord wat ik wel genoeg gehoord heb dit jaar.
Nee, ik kijk liever vooruit en maak plannen voor het nieuwe jaar.
Maar ja, helaas leidt dat niet direct tot veel enthousiasme en spookt dat woord ook weer door mijn hoofd.

Op het moment dat ik mijn column schrijf, vertelt onze minister-president op de landelijke televisie en radio wat we minimaal de komende 5 weken niet mogen en welke branches dicht moeten.

Financiële dienstverleners mogen open blijven. Mooi, maar aan de andere kant geeft het ook een dubbel gevoel want vele collega ondernemers moeten verplicht hun deuren sluiten. Juist in een periode waarin ze normaal gesproken meer drukte en handel hebben.

De vrees voor vele faillissementen en ontslagen wordt niet minder.
Want vergis u niet, de gevolgen voor de economie zijn nu al enorm en worden alleen maar groter als we na deze lockdown niet snel weer terug kunnen naar het ‘oude normaal’.

De regering doet, al denken sommige mensen hier anders over, er alles aan om de economie ‘draaiende’ te houden, maar de zakken van minister Hoekstra zijn ook niet eindeloos diep.
En laten we maar zwijgen over de gevolgen van een aanstaande no-deal Brexit, de stikstofproblematiek, de te lage prijzen die boeren krijgen voor hun producten of het klimaatakkoord.

Zijn de vooruitzichten dan echt inktzwart of schijnt er toch nog een beetje licht aan het einde van de tunnel en zijn er nog positieve dingen te benoemen?

Ik denk van wel.
We zaten toch te wachten op een vaccin? Dit komt er nu snel aan zodat er begonnen kan worden met vaccineren. Samen met de lockdown van nu zou dit als resultaat moeten hebben dat we het virus de baas worden.

En op financieel/economisch vlak wordt de vrijstelling voor belasting over spaargeld verhoogd
naar € 50.000 per belastingplichtige. Oké een ‘klein’ smetje is wel dat banken steeds eerder negatieve rente berekenen over spaargeld, dus hoe fijn is deze aanpassing?

Ouders mogen kinderen en kleinkinderen in 2021 meer schenken dan in 2020.
De hypotheekrente zal nog wel even laag blijven en starters hoeven tot 40 jaar geen overdrachtsbelasting te betalen bij aankoop van een woning.

Toch kan ik mij voorstellen dat u op zoek bent naar ‘zekerheid’ voor zover dat mogelijk is.
Want stel dat ik mijn baan kwijt raak, hoe betaal ik mijn lasten dan nog?
Spookt dit soort gedachten soms ook bij u door het hoofd?
Onderneem dan actie en ga in gesprek met een financieel adviseur die u inzicht kan geven in de risico’s en hoe je hier op in kunt spelen.

Ondanks dat het waarschijnlijk niet een hele gezellig periode wordt in de lockdown wens ik u toch fijne dagen. Blijf gezond en laten we hopen een ‘normaal’ 2021!