Onzekere tijden.

Onzekere tijden.

Corona, met afstand het meest besproken onderwerp in de wereld op dit moment. Tot ruim een week geleden maakten de meeste Nederlanders zich nog niet zo druk over het Coronavirus. “Ach, aan de griep sterven jaarlijks meer mensen”, was een veel gehoorde opmerking. “Het waait wel over” dacht men….de werkelijkheid is anders.

En ik geef toe, zo praatte ik er ook over met een bevriend arts in opleiding (“dr. Tinus”) in een bomvol Thialf tijdens het afscheid van Nederlands beste 500 meter schaatser die we ooit hebben gehad, Jan Smeekens.

Maar de situatie is nu wel anders.
Het zijn onzekere en vreemde tijden waarmee we geconfronteerd worden. Zoals onze premier aangaf in zijn speech zal het ook nog even duren voordat het normale leven weer van start kan gaan. Thuiswerken, scholen dicht, horeca gesloten, de eerste grote winkelketens sluiten hun deuren, het dagelijks leven ziet er voorlopig anders uit.

De impact is voor iedereen voelbaar. De impact op zowel korte als lange termijn is voor iedereen groot, onzekere tijden zijn aangebroken. Voor welke nieuwe uitdagingen we met z’n allen komen te staan dat weet niemand.

We proberen de economie zoveel mogelijk door te laten draaien, maar dat er harde klappen gaan vallen lijkt een zekerheid.

De overheid probeert er alles aan te doen om de ‘klappen’ die er nu vallen en nog gaan vallen op te vangen en stelt miljarden euro’s beschikbaar.
Euro’s die hard nodig zullen zijn om alle ondernemers en werknemers te helpen die nu, of straks, gedwongen thuiszitten
Of het voldoende is? Ik weet het niet.

Er wordt mij nu ook wel gevraagd of het tijd is om aandelen te gaan kopen, “want de koersen zijn nu wel heel veel gedaald de afgelopen weken”.

De koersen zijn inderdaad veel gedaald, maar is het einde al in zicht?
We weten allemaal nog niet waar dit toe gaat leiden dus weten we ook niet wat de verdere impact op de beurzen gaat zijn.
Natuurlijk lijkt het interessant om nu aandelen te kopen, maar leef niet in de illusie dat je op het laagste punt instapt en dat de koersen alleen nog maar omhoog zullen gaan.

Stap liever gespreid in (dus koop niet alles in 1 keer maar op een paar verschillende momenten de komende periode) en wed ook niet op 1 paard.
Hiermee bedoel ik dat je wel bijvoorbeeld een aandeel Royal Dutch Shell kunt kopen, want die zijn zoveel gedaald, maar dat het verstandiger is om risico’s te spreiden door te beleggen in fondsen en/of indexen.

Mijn beste advies: laat u adviseren, niet allen over de mogelijkheden maar ook de risico’s.

Mijn kantoor is gewoon open en bereikbaar voor advies.
Natuurlijk houd ik mij hierbij aan de adviezen en richtlijnen van het RIVM.

Dit betekent dat ik afspraken zoveel mogelijk telefonisch of via een internetverbinding doe en het persoonlijk contact, in uw en mijn welzijn, zoveel mogelijk mijd.