Waar moet ik beginnen?

Waar moet ik beginnen?

Sla de krant open, doe de radio of TV aan of kijk of de nieuwssites op internet en de berichten over de stijgende inflatie, de stijgende (hypotheek)rente en de dalende aandelenkoersen vliegen je om de oren.

2022 is amper twee maanden oud maar er gebeurt al heel veel op financieel gebied. Veel zaken die ons allemaal (kunnen) raken en dus zal ik uitleggen wat en waarom er zoveel gebeurt op financieel gebied.

Inflatie
Inflatie is, simpel gezegd, dat je geld minder waard wordt. Als de inflatie 3% per jaar bedraagt moet je over een jaar € 1,03 betalen voor wat nu € 1,00 kost.

De gemiddelde inflatie in de twintigste eeuw was 3,2% per jaar. Uitschieters naar boven of beneden zie je vaak bij extreme omstandigheden. Hier hebben we nu, met een inflatie van > 5% ook mee te maken. Want:

En als er ergens schaarste is stijgen de prijzen en dat merken wij allemaal in onze portemonnee.

Rentestijging
Helaas, ik heb het (nog) niet over de rente op een spaarrekening maar over de rente op de kapitaalmarkt. Dit is de markt waar middelen met een lange looptijd worden uitgezet en aangetrokken. Wel zal normaal gesproken ook de rente op de spaarrekening gaan stijgen als de inflatie hoog is.

We zien dat de rente op de tienjarige staatsobligaties na een jarenlange periode van extreem lage en bijna onafgebroken negatieve rente de nulgrens is gepasseerd. De oorzaken hiervoor zijn de zorgen over de hoge inflatie en de plannen van centrale banken (in o.a. Europa en Amerika) om de pandemie steun stop te zetten en de rente te verhogen.

Deze hogere obligatierente is goed nieuws voor pensioenfondsen, maar leidt er verder toe dat de effectenbeurzen onder druk komen met dalende aandelenkoersen en wegzakkende obligatiekoersen als gevolg.

Stijgende hypotheekrente
Een ander gevolg van de stijgende rente op de kapitaalmarkt is dat de hypotheekrente zal stijgen. Geldverstrekkers moeten namelijk een hogere rente betalen om geld te lenen. Op dit moment zien we de hypotheekrente dan ook behoorlijk stijgen, sinds juni 2008 zijn de hypotheek rentes nog niet zo hard gestegen.

Een gevolg kan zijn dat er een stop komt op de stijgende woningprijzen, al was het maar omdat je minder kunt lenen bij een stijgende hypotheek rente. 

Wil je meer informatie of weten welke impact bovenstaande op jouw situatie kan hebben? Ga dan in gesprek met een (onafhankelijk) financieel adviseur.